8 Νοεμβρίου 2009

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟΠΟΙΟΙ!



Πριν λίγες ημέρες ένας νεαρός στην Κρήτη τυφλώθηκε πίνοντας τσίπουρο σε κάποιο καφενείο.
Η κυκλοφορία των τσίπουρων - πετρελαίων, (όπως τα αποκαλούμε εμείς οι τσιπουράδες), είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια μετά την απελευθέρωση της παραγωγής του.

Προσωπικά, ως κληρονόμος διήμερης άδειας,κάτοχος άμβακα και παραγωγός τσίπουρου για τον εαυτό μου και τους φίλους μου,διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου διαβάζοντας στο διαδίκτυο απόψεις διαφόρων οινολόγων για τον τρόπο παραγωγής του καλού τσίπουρου.

Από τη θέση αυτού του ιστολογίου θα τονίσω 3 πράγματα:

1. ή τσίπουρο τσίπουρο ή κρασί κρασί. Και κρασί και τσίπουρο είναι πλεονεξία και σε βάρος της ποιότητας του τσίπουρου.

2. Καλής ποιότητα τσίπουρου μπορείς να ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ αφού αποστάξεις μετά από ζύμωση το σύνολο του μούστου και των στεμφύλων χωρίς βεβαίως τα κοτσάνια που θα πρέπει να αφαιρούνται.

και

3. Η διπλή απόσταξη είναι για να καλύψει τις αλχημείες της πρώτης απόσταξης και όχι για να μας δώσει καλύτερη ποιότητα.

και μία συμβουλή!

Μην πίνετε τσίπουρο αν δεν γνωρίζετε τον παραγωγό. Όπως επίσης και το σφραγισμένο του εμπορίου δεν είναι εγγύηση για την ποιότητα και όποιος το λέει το αντίθετο, δεν ξέρει τι του γίνεται!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραιος!

Vril είπε...

πες μας που και πότε ! :D

εργδημεργ είπε...

Κούπ, σημαντικη απορία:

Τί διαφορες έχουν (αν έχουν)
-το τσίπουρο
-η ρακη
-η τσικουδια
-η γκράπα
-η σούμα
-ο λαμπίκος;

Koupakia είπε...

Βριλ!
Δυστυχώς έγινε!

Εργολάβε!
Οι τρεις πρώτες ονομασίες είναι συνώνυμες.
Διότι τα τσίπουρα που λένε σε όλη την Ελλάδα στην Κρήτη τα λένε τσικούδια.
Η ρακή είναι γενική ονομασία για τα αποστάγματα ανεξάρτητα αν είναι από σταφύλια, από κούμαρα, από σύκα, από δαμάσκηνα ή από μούρα.

Η σούμα είναι χιώτικη ονομασία του αποστάγματος είτε από σταφύλια είτε από σύκα.
Το ίδιο είναι και η γκράπα.

Για το λαμπίκο δεν γνωρίζω αλλά ούτε έχω ακούσει αυτήν την ονομασία.

Πρόσεξε, τη διαφορά στην ποιότητα την κάνει αφενός το είδος του σταφυλιού που αποστάζεις αλλά και το αν αφαιρείς τον μούστο. Φυσικά παίζει ρόλο η καθαριότητα των δοχείων, η σωστή ζύμωση, ο χρόνος απόσταξης και η ίδια η διαδικασία της απόσταξης.

Η διπλή απόσταξη πρακτικά σε προστατεύει από την παρουσία της μεθανόλης αφού συνήθως αποστάζουν στέμφυλα με ελάχιστο μούστο.

Κλείτωρ είπε...

ωραίο το καζάνι σου φίλε.

Παπαρολάγνος είπε...

Κουπάκια όταν μιλάς γι αυτά που ξέρεις είσαι άπαιχτος, όταν μιλάς γι αυτά που πιστεύεις είσαι γάμησέ τα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα ήξερα όλα αυτά, και χάρηκα ιδιαίτερα που τα έμαθα.
Έχω πιει τσίπουρο-πετρέλαιο και κόντεψα να μην ξαναπιώ τίποτα παρά νερό.
Έχω πιεί όμως και κάτι "μέλια" που τα θυμάμαι ακόμα.
Καλησπέρα :)