15 Αυγούστου 2008

Οι θαυματουργές εικόνες!

Από την εκκλησιαστική ιστορία είναι γνωστό ότι η σύνοδος του 843 αποκατέστησε οριστικά και αμετάκλητα, ύστερα από μια διαμάχη 2 περίπου αιώνων, την αναστήλωση των εικόνων στους ναούς. Επίσης είναι γνωστό ότι το βασικότερο επιχείρημα των εικονομάχων ήταν: ότι η λατρεία των εικόνων δημιουργεί συνθήκες ειδωλολατρίας.

Είναι προφανές ότι αυτό το επιχείρημα είχε σοβαρή βάση, διότι όντως, αν εξετάσουμε σήμερα την κατάσταση με τις εικόνες, θα καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Διάφοροι τσαρλατάνοι του ορθόδοξου χριστιανικού ιερατείου, κατάφεραν να αναγάγουν σε επιστήμη την θαυματουργία ορισμένων εικόνων. Ο στόχος της λεγόμενης θαυματουργής εικόνας είναι πολλαπλός αλλά κυρίως δύο πράγματα εξυπηρετούν:

1. Τα πρόβατα στη στρούγκα πείθονται όχι μόνο για την ύπαρξη του θεού αλλά και ότι ο μόνος αληθινός θεός είναι αυτός που πρεσβεύει ο στρουγκάρχης. και

2. Μέσω των θαυματουργών εικόνων συγκεντρώνουν χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από τα αφελή πρόβατα, τα οποία στη συνέχεια εκποιούν. Το άρμεγμα είναι υπέρ το δέον αποδοτικό.

Εκείνο βέβαια που προκαλεί εντύπωση για την αφέλεια των πιστών, είναι ότι όλες οι εικόνες δεν είναι θαυματουργές αλλά κάποιες συγκεκριμένες , οι οποίες συνήθως έχουν εντοπισθεί μετά από κάποιο ενύπνιο πιστού, που τον εξαναγκάζει να σκάψει και ω του θαύματος εντοπίζει μια εικόνα, η οποία στη συνέχεια γίνεται θαυματουργή!

Το πως έχει καταφέρει το ιερατείο να δημιουργήσει αυτήν την εντύπωση ότι η χι παναγία λειτουργεί θαυματουργά με την ψι εικόνα της και όχι με την ζετ, όντως είναι ένα θαύμα.

Σήμερα εορτάζουν 2 τέτοιες θαυματουργές εικόνες:

1. Η εικόνα της παναγίας της Τήνου και

2. Η εικόνα της παναγίας του Σουμελά!

Πλήθος κόσμου θα συσσωρεύσουν στην Τήνο και στην Καστανιά Βερμίου για να θέσουν τον οβολό τους στο ταμείο ενώ ταυτόχρονα όλοι θα προσδοκούν στο νέο θαύμα.

Εικονομάχοι καλύπτουν την εικόνα του Χριστού με ασβέστη. Ψαλτήρι Χλουντόφ (περί το 830). Μόσχα, Ιστορικό Μουσείο.
















Δυστυχή πρόβατα εκπληρώνουν το επίπονο τάμα τους να μεταβούν γονατιστά στην εκκλησία της παναγίας της Τήνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: